Kukkakaupan takahuoneesta Oopperatalon edustalle – Viherviisikko jo 25 vuotta!

Paljon on ehtinyt tapahtua neljännesvuosisadan aikana, ja haluaisinkin kuljettaa teidät pienelle muistojen polulle Viherviisikon syntypäivistä nykyhetkeen – ja tulevaisuuteen – saakka. Hypätään ensin alkuun!

Kesäkuun kymmenes päivä 2021 Viherviisikko täyttää kunnioitettavat 25 vuotta! Tiesitkö, että ikivihreä yhtiömme

  • hoitaa säännöllisesti yli 150 yrityksen viherkasveja – eli tuhansia ruukkuja!
  • palvelee 400 kiinteistöasiakasta taloyhtiöissä ja kiinteistöissä pk-seudulla
  • työllistää 40 ihmistä
  • tekee liikevaihtoa noin 2–3 miljoonaa euroa vuodessa
  • kantaa ylpeänä Avainlippu ja Design from Finland -tunnuksia
  • on palvellut niin Helsingin kaupunginmuseota, Tallink-laivoja kuin Oopperataloakin?

Paljon on ehtinyt tapahtua neljännesvuosisadan aikana, ja haluaisinkin kuljettaa teidät pienelle muistojen polulle Viherviisikon syntypäivistä nykyhetkeen – ja tulevaisuuteen – saakka. Hypätään ensin alkuun!

Maljakoiden pesusta se lähti

Viherviisikko sai alkunsa vuonna 1996. Vaikka tarkemmin ajateltuna idean siemen taisikin olla kylvetty jo aikapäiviä sitten: kukkakaupassa, jonka takahuoneessa aloitin viherurani 13-vuotiaana maljakonpesijänä, ja hieman myöhemmin eräässä toisessa viheralan yrityksessä, jossa työskenteli muuan viheralasta innostunut viisikko.

Virallisesti Viherviisikko syntyi, kun tuon toisen viheralan yrityksen taipale päättyi, ja minä ja neljä muuta firman työntekijää perustimme yritykselle seuraajan: Viherviisikon. Kolme vuotta myöhemmin, vuonna 1999, Viherviisikko kaikkine velkoineen siirtyi kokonaan minulle, tuolloin parikymppiselle jätkälle. Huh!

Ei varmaankaan yllätä, että ensimmäiset vuodet yrittäjänä olivat rankkaa aikaa. Alalla oli vain muutama isompi, tunnettu yritys, ja me yritimme saada Viherviisikolle nimeä mainostamalla alueuutisissa ja pikkuilmoituksilla.

Meiltä kuitenkin löytyi kunnianhimoa ja aitoa kiinnostusta reagoida asiakkaiden toiveisiin, ja asiakkaamme huomasivat sen. Suuri kiitos sitkeydestä kuuluu tuolloin reilu kymmenpäiselle työntekijäjoukolleni, joka sitoutui yritykseen täysillä. Lopulta jo muutaman vuoden työn jälkeen kassa oli kuivilla ja Viherviisikko yksi Suomen vahvimpia viheralan yrityksiä.

Yrittäjän salaisuus ovat upeat työntekijät

Yrittäjän arkipäivät ovat yhtä vuoristorataa, josta jonain päivänä haluaisin kirjoittaa kirjan. Ihmemies MacGyverin kyvyistä olisi hyötyä, kun pyörin varastomiehenä, myyntitykkinä ja kollegoideni tukena ja turvana.

Mutta samoin kuin ihmemiehiä ei ole olemassa, ei kukaan meistä ole mitään yksin – eikä tarvitsekaan, jos on löytänyt ympärilleen näin loistavan jengin ammattilaisia kuin minä. Viherviisikon tekijöihin sekä minun että asiakkaiden on helppo luottaa!

Työntekijöidemme ikähaarukka ulottuu 16 vuodesta eläkeikään. Osa on ollut matkassa lähes kaksi vuosikymmentä, ja onpa yksi alkuperäisistä osakaskumppaneistanikin palannut kotiin. Viherviisikon kokoisessa yrityksessä jokaisella työntekijällä on vastuuta, ja työpanoksesta haluamme kiittää maksamalla yli 40 prosenttia enemmän palkkaa kuin alan TES ehdottaa.

Viherviisikon suunta on kohti viheralan tulevaisuutta

Tulevaisuus näyttää vihreältä. Kasvit ovat – ansaitusti – entistä tärkeämpi osa sisustusta Suomessa, ja ne huomioidaan monesti jo alkusuunnittelussa. Myös yritystiloista halutaan kodinomaisia, viihtyisiä keitaita, ja trendijuttuna jo muutaman vuoden olleet aidot viherseinät kiinnostavat edelleen, ovathan ne sekä taideteoksia että loistavia lisähapen lähteitä.

Pihapuolella ylläpitopalvelut pitävät pintansa, jotta pihat pysyvät kauniina ja siisteinä. Toisaalta myös erikoisille viherkatoille ja kuntille (metsänpohjan siirtovarvikoille) on kysyntää. Kunttaa löytyy jopa Narinkkatorilta Kampista, jonne istutimme sitä luomaan rauhaisaa metsäfiilistä keskelle vilkkainta Helsinkiä. Tietenkin myös kotimainen työ ja ekologiset arvot ovat vahva voima sekä meidän että asiakkaidemme tulevaisuudessa.

Vuonna 2021 Viherviisikko on entistä vahvempi. Kaikki kuluneet 25 vuotta, mukaan lukien viime vuosi koronaepidemioineen, eivät ole olleet ruusuisia, mutta nyt meillä on matkassa upea asiakaskunta ja vahva joukko ammattilaisia sekä opasviittoina meille ehdottoman tärkeät asiakaslupaukset. Töitäkin riittää!

Kiitos neljännesvuosisadasta kuuluu kaikille teille

SUURI KIITOS ja lippalakinnosto kaikille teille, jotka olette olleet mukana jossain risteyksessä Viherviisikon tämänhetkisellä taipaleella. Kiitos yhteistyökumppanit, niin yritykset kuin ihmisetkin, jotka olette heittäytyneet mukaan tarinaamme – täydet pisteet teille. Olen ylpeä siitä, että olette luottaneet meihin.

Kiitos asiakkaillemme ja henkilökunnallemme, olette kullanarvoisia. Arvostan suuresti intohimoanne ja omistautumistanne! Kiitos myös kaikkien työntekijöiden perheille, jotka olette lainanneet tekijöitä meille.

Ja kiitos omalle perheelleni, vanhemmilleni, appivanhemmilleni ja ystävilleni, mutta erityisesti vaimolleni Susannalle, joka on jaksanut tätä hullua yrittäjää, tukenut ja toiminut samalla kolmen lapsemme äitinä. Ja nyt myös hypännyt laivaan, Susanna kun vastaa nykyisin Viherviisikon verkkokaupasta ja markkinoinnista.

Kiitos! Toivon, että te kaikki olette mukana myös Viherviisikon seuraavalla 25-vuotisjaksolla. Jatketaan siis töitä ja jaetaan viherfiilistä – yhdessä!

Tapio Posti aka Viher-Tapsa

Toimitusjohtaja, yrittäjä

Aiheesta lisää

Aiheeseen sopivat työnäytteet