Ulkokasvit

Piha- ja ulkokasvien suunnitelmallinen käyttö tarjoaa mahdollisuuden luoda ympäri vuoden vehreyttä hehkuvan ympäristön kodille. Oikein valitut ulkokasvit tuovat väriä ja eloa pihaan jokaisena vuodenaikana, olipa kyseessä kevään ensimmäiset kukkijat, kesän auringonpalvojat, syksyn lämpimät sävyt tai talven ikivihreät ihmeet.  Olitpa kokenut viherpeukalo tai vasta-alkaja puutarhanhoidossa, löydät Viherviisikolta inspiraatiota ja käytännön neuvoja oman värikkään keitaasi luomiseen.

Kevään ulkokasvien kukkaloisto: Varhaiset kukat ja sipulikasvit

Kun talven kylmyys väistyy ja kevätaurinko lämmittää maata, on aika nauttia ensimmäisistä kukkijoista, jotka tuovat iloa ja väriä pihaan. Kevään kukkaloisto alkaa usein sipulikasveilla, kuten krookuksilla, narsisseilla ja tulppaaneilla. Nämä varhaiset kukat ovat helppohoitoisia, ja ne istutetaan jo syksyllä odottamaan seuraavan kevään heräämistä.

Sipulikasvit

  • Krookukset (Crocus) ovat yksi ensimmäisistä jo lumen välistä pilkahtavista kevätkukista. Niiden kirkkaat violetin, keltaisen ja valkoisen sävyt tuovat piristystä pihaan heti kevään ensisäteistä.
  • Narsissit (Narcissus) puolestaan hurmaavat keltaisella loistollaan monipuolisesti eri kokoluokissa ja muodoissa.
  • Tulppaanit (Tulipa) tarjoavat laajan värivalikoiman aina perinteisestä punaisesta eksoottisiin kaksivärisiin yhdistelmiin.

Sipulikasvien lisäksi kannattaa harkita myös muita aikaisin kukkivia perennoja kuten sinivuokkoja (Hepatica nobilis), esikoita (Primula) sekä lumikelloja (Galanthus). Ne täydentävät kauniisti kevätpuutarhaa ja luovat monipuolisen väripaletin.

Keväällä kukoistavien kasvien hoito on suhteellisen vaivatonta; riittää kun huolehditaan maan hyvästä salaojituksesta, jotta vesi ei jää seisomaan sipuleiden ympärille. Näin varmistetaan terve kasvuympäristö varhaisille kukkijoille, jotka palkitsevat pihan omistajan upealla väriloistolla heti kasvukauden alussa.

Ulkokasvit ja pihakasvit, Viherviisikko

Kesän hehku: Aurinkoa rakastavat ulkokasvit

Kesä on puutarhan kukoistuksen aikaa, jolloin aurinko paistaa pitkään ja lämpö hellii kasveja. Tämä on täydellinen hetki hyödyntää aurinkoa rakastavia reheviä kukkijoita. Kesäkukkien valikoima on laaja, ja niiden avulla voi luoda näyttäviä istutuksia niin kukkapenkkeihin kuin ruukkuihin.

Yksi kesän kestosuosikeista on sitkeä pelargoni (Pelargonium). Pelargonit ovat tunnettuja pitkäkestoisesta kukinnastaan ja ne sietävät hyvin kuumaa ja kuivaa säätä. Pelargonit sopivat erinomaisesti parvekelaatikoihin, amppeleihin sekä kukkapenkkeihin. Toinen loistava kesäkukkavaihtoehto on petunia (Petunia), joka tarjoaa runsaan värivalikoiman aina kirkkaanpunaisesta syvän violettiin. Petuniat viihtyvät auringossa ja kukkivat runsaasti koko kesän ajan.

Auringonkukat (Helianthus annuus) ovat nimensä mukaisesti todellisia auringonpalvojia. Ne voivat kasvaa jopa parimetrisiksi, ja niiden suuret keltaiset kukat tuovat iloa sekä ihmisille että pölyttäjille. Myös laventeli (Lavandula) kuuluu kesän ehdottomiin suosikkeihin; sen kauniit violetit kukat levittävät ympärilleen rauhoittavaa tuoksua ja houkuttelevat perhosia sekä mehiläisiä kesän kesteille. 

Kesällä kannattaa hyödyntää myös monivuotisia perennoja kuten päivänliljoja (Hemerocallis) ja kurjenmiekkoja (Iris). Nämä kasvit tarjoavat jatkuvaa väri-iloittelua vuodesta toiseen vähällä vaivalla.

Kesällä kukkivat pensaat

Syreenit ovat klassisia kesäpensaita, jotka rakastavat aurinkoa. Ne kukkivat upeasti kesäkuussa, ja niiden kukinta täyttää pihan ihastuttavalla tuoksulla. Syreenit eivät ainoastaan ole kauniita, vaan ne myös houkuttelevat perhosia ja muita pölyttäjiä, mikä lisää puutarhasi elinvoimaisuutta.

Jasmikkeet alkavat kukkia juhannuksen jälkeen. Nämä pensaat tunnetaan erityisesti huumaavasta tuoksustaan, joka leviää laajalle ja luo kesäisen tunnelman. Jasmikkeet viihtyvät parhaiten aurinkoisilla ja puolivarjoisilla paikoilla.

Ruusut ovat kiistatta yksi suosituimmista kesäkukista, ja ne kukkivat parhaiten auringossa. Ruusujen lajikirjo on laaja – voit valita eri värisiä ja muotoisia ruusuja mielesi mukaan. Ruusut tuovat eleganssia ja romantiikkaa puutarhaan.

Aurinkoa rakastavien pihakasvien hoitoon kuuluu riittävä kastelu erityisesti kuivina kausina sekä lannoitus kasvukauden aikana, jotta ne jaksavat kukoistaa mahdollisimman pitkään. Hyvin suunniteltu kesäpuutarha palkitsee upealla väriloistolla, joka ilahduttaa niin asukkaita kuin vierailijoita läpi lämpimien kuukausien.

Ulkokasvit ja pihakasvit - Viherviisikko

Syksyn sävyjä: Värikkäät pensaat ja perennat

Kun kesän lämpö hiipuu ja syksy laskeutuu maahan, puutarhan loiston ei tarvitse vielä loppua. Syksyn pihakasvivalinnoilla voit luoda pihaan lämpimiä, kaikissa auringon väreissä hehkuvia sävyjä. Monet pensaat ja perennat tarjoavat kauniita lehtien värimuutoksia sekä myöhäisiä kukintoja, jotka pitävät pihan elävänä pitkälle syksyyn.

Yksi syksyn näyttävimmistä pensaista on rusokirsikka (Prunus sargentii), jonka lehdet muuttuvat upean punaisiksi ennen putoamista maahan. Myös marja-aronia (Aronia) tarjoaa kauniin värinäytelmän; sen lehdet vaihtavat vihreästä kirkkaan punaiseen, ja mustat marjat ovat paitsi koristeellisia, myös terveellisiä.

Perennojen joukosta löytyy monia lajeja, jotka kukkivat vielä myöhään syksyllä. Esimerkiksi syysleimujen (Phlox paniculata) suuret kukkatertut voivat olla valkoisia, vaaleanpunaisia tai violetteja, ja ne tuovat piristystä puutarhaan viileinäkin päivinä. Toinen suosittu syyskukkija on asteri (Aster), joka tunnetaan runsaasta kukinnastaan aina ensimmäisiin pakkasiin asti.

Koristeheinät kuten japaninsara (Carex morrowii) ja siniheinä (Festuca glauca) lisäävät tekstuuria ja liikettä syyspuutarhaan. Niiden hopeanhohtoiset tai kultaiset sävyt täydentävät kauniisti muiden kasvien väriloistoa.

Syksyllä kannattaa myös hyödyntää erilaisia maanpeitekasveja kuten rönsyansikkaa (Waldsteinia ternata) tai talvioa (Vinca minor), joiden lehdet pysyvät vihreinä pitkälle talveen asti. Ne luovat yhtenäisen taustan muille kasveille ja pitävät pihan siistin näköisenä.

Nämä värikkäät pensaat ja perennat eivät vaadi erityistä hoitoa; riittää kun huolehditaan riittävästä kastelusta kuivina jaksoina sekä tarvittaessa leikataan kuolleet osat pois kasvukauden lopussa. Näin varmistetaan, että puutarha pysyy elinvoimaisena vuodesta toiseen tarjoten iloa kaikille aisteille vielä pitkälle syksyyn.

Talven ihmeet: Ikivihreät ja talven sisukkaat

Vaikka talvi tuo mukanaan paukkuvat pakkaset ja tunnelmallisen lumikerroksen, puutarha voi silti olla kaunis ja eläväinen. Ikivihreät ulkokasvit tarjoavat visuaalista kiinnostavuutta ja rakennetta pihalle myös vuoden pimeimpinä kuukausina. Nämä kasvit eivät ainoastaan säilytä värinsä läpi talven, vaan ne luovat myös suojaa linnuille ja muille pieneläimille.

Ikivihreiden pensaiden joukosta löytyy monia suosikkeja, kuten tuijat (Thuja), jotka muodostavat tiheän vihreän seinämän ympärivuotisesti. Myös marjakuuset (Taxus) ovat erinomainen valinta; niiden tummanvihreät neulaset pysyvät kauniina koko talven ajan, ja punaiset marjat tuovat lisäväriä maisemaan.

Kääpiökatajat (Juniperus communis ’Repanda’) ovat matalakasvuisia ikivihreitä, jotka sopivat hyvin maanpeitekasveiksi tai reunuksiin. Niiden hopeanhohtoiset neulaset lisäävät mielenkiintoa lumiseen maisemaan. Lisäksi havupuut, kuten kuuset (Picea) ja männyt (Pinus), luovat dynamiikkaa ja majesteettisuutta talvipuutarhaan.

Talven sisukkailla tarkoitetaan perennoja, joiden kukinnot tai siemenkodat jäävät törröttämään maan pinnalle vielä kasvukauden jälkeenkin. Näitä ovat esimerkiksi kultapiiskut (Solidago), joiden keltaiset kukat muuttuvat syksyllä ruskeiksi siemenkodiksi, sekä päivänhatut (Echinacea), joiden piikikkäät siemenkodat kestävät hyvin pakkasta.

Muita hyviä vaihtoehtoja ovat maksaruohot (Sedum), joiden on mehevät lehdet ja näyttävät kukinnot säilyttävät muotonsa vielä pitkään kukinnan jälkeen. Myös koristeheinistä monet toimivat erinomaisina sisupakkauksina; esimerkiksi siniheinä (Festuca glauca) säilyttää ryhdikkään ulkomuotonsa lumen alla.

Talvikasvien hoito on tyypillisesti vähäistä, ja monesti hyvä vedenpoisto maaperässä ennen pakkasten tuloa sekä nuorten taimien suojaus harsoilla tai havuilla kovimmilta pakkasilta riittää. Näin puutarha pysyy viehättävänä ympäri vuoden, tarjoten iloa niin asukkaille kuin ohikulkijoillekin jopa keskellä kylmintä talvea.

Ylkokasvit ja pihakasvit - Tuija

Monivuotiset suosikit: Helppohoitoiset kasvivalinnat

Monivuotiset pihakasvit ovat puutarhan peruspilareita, jotka tarjoavat iloa vuodesta toiseen vähäisellä vaivalla. Nämä kasvit eivät vaadi vuosittaista istutusta, ja ne kestävät hyvin erilaisia sääolosuhteita sekä maaperän vaihteluita. Monivuotisten suosikkien avulla voit luoda kauniin ja helppohoitoisen puutarhan, joka kukoistaa keväästä syksyyn.

Yksi monivuotisten kasvien ehdottomista tähdistä on pionit (Paeonia). Pionit tunnetaan suurista ja tuoksuvista kukistaan, jotka voivat olla valkoisia, vaaleanpunaisia tai punaisia. Ne viihtyvät aurinkoisella paikalla ja sietävät hyvin talven kylmyyttä. Pionit ovat pitkäikäisiä kasveja, jotka voivat ilahduttaa jopa vuosikymmeniä oikeissa olosuhteissa.

Toinen monivuotisista ulkokasvien kestosuosikeista on kuunliljat (Hosta), jotka tunnetaan erityisesti koristeellisista lehdistään. Kuunliljat viihtyvät varjoisammilla paikoilla ja niiden lehdet voivat olla vihreitä, sinertäviä tai kirjavia. Kukinta-aikaan ne tuovat pihaan kauniita valkoisia tai liloja kukkia.

Kärhöt (Clematis) ovat kiipeileviä köynnöksiä, jotka loihtivat näyttävää kukintaa pitkin kesää. Kärhöjä löytyy monenlaisia lajikkeita eri väreissä ja muodoissa; ne sopivat erinomaisesti seinustoille, pergoloihin sekä säleikköihin tuomaan korkeutta ja väriloistoa puutarhaan.

Maksaruohot (Sedum) ovat erinomainen valinta kuiville ja aurinkoisille paikoille, sillä niiden mehevät lehdet varastoivat vettä ja kestävät hyvin kuivia jaksoja. Maksaruohot kukkivat loppukesällä, tarjoten runsasta väriloistoa keltaisen, punaisen ja violetin sävyissä.

Päivänliljat (Hemerocallis) kuuluvat myös helppohoitoisiin monivuotisiin suosikkeihin; niiden suuret trumpettimaiset kukat avaavat terälehtensä yksi kerrallaan tarjoten jatkuvaa kukintaa läpi kesän. Päivänliljat sietävät hyvin erilaisia kasvupaikkoja aina auringosta puolivarjoon asti.

Monivuotiset kasvit ovat tyypillisesti helppohoitoisia tunnelmanluojia – riittävä kastelu kuivina kausina sekä lannoitus kasvukauden alussa usein riittävät. Leikkaaminen voidaan tehdä tarpeen mukaan joko syksyllä tai keväällä riippuen lajista. Monivuotisilla ulkokasvivalinnoilla voit nauttia upeasta puutarhasta ilman suurta työmäärää vuodesta toiseen.

MOBILANE viherkasvitaulut

LivePicture GO

Pieni viherkasvitaulu
Koko: 52 x 52 x 11cm, 4–6 kasville
Värinä vain valkoinen.

LivePicture GO Bamboo

Pieni viherkasvitaulu
Koko: 52 x 52 x 11cm, 4–6 kasville

Värit: luonnonvalkoinen ja musta. Live Picture Go Bamboon kehykset on valmistettu kestävistä bambukuiduista.

LivePicture 1

Viherkasvitaulu
Koko: 72 x 72 x 7 cm, 6-9 kasville
Värit: valkoinen tai musta.

Yhteydenottopyyntö

pihojenyllapito

Tarvitseeko yrityksesi, taloyhtiösi tai kiinteistösi viherrakentamisen tai vihersisustamisen palveluita? Jätä meille yhteydenottopyyntö ja olemme Sinuun yhteydessä. Yhdessä teemme teidänkin ympäristöstänne vihreän ja viihtyisän.

Jos haluat lisätietoa tuotteistamme, palvelemme myös sähköpostitse osoitteessa myynti@viherviisikko.fi

Tarjouspyyntö
Olen kiinnostunut

Lomakkeella lähetetyt tiedot ovat täysin luottamuksellisia.  Käsittelemme lomakkeen kautta saatuja tietoja tietosuojaselosteen mukaisesti.

Vihersisustamisen työnäytteitä

Kuka viherviisikko?

Olemme yksi suurimpia puutarha- ja vihersisustusalan toimijoita pääkaupunkiseudulla, yli 25 vuoden kokemuksella. Tarjoamme kokonaisvaltaista viheralan palvelua yrityksille, kiinteistöille ja taloyhtiöille. Kuluttajia palvelemme verkkokaupassamme, josta löytyy vihersisustamisen tuotteita ulos ja sisälle.

Tarjoamme yritysten, kiinteistöjen ja taloyhtiöiden pihojen suunnittelu-, rakentamis- ja ylläpitopalveluja, huomioiden kaikenkokoiset tarpeet. Meiltä löydät myös erilaiset piharakenteet ja leikkivälineet.

Otamme mielellämme vastuullemme myös yritysten sisätilat. Vihersisustuspalvelustamme saat kauniit ja ilmaa puhdistavat viherkasvit sekä aidon näköiset silkkikasvit yritykseenne räätälöitynä pakettina. Kasvit ja ruukut valitaan kuhunkin tilaan sopivaksi, yhteistyössä ammattilaistemme kanssa. Kasveille tarjoamme lisäksi hoitopalvelun, jolla varmistat vehreän ja viihtyisän työympäristön vuoden jokaisena päivänä!

Toimitamme ja myymme kasveja ja tarvikkeita ympäri Suomen. Myös verkkokaupastamme löydät helposti ja nopeasti yritykseen sopivia kasveja ja kasvi-istutuksia.