Miksi pihasuunnittelussa, viherrakentamisessa ja pihan ylläpidossa kannattaa turvautua ammattilaiseen?

Tässä blogissa avaamme, millaisia asioita taloyhtiön tai kiinteistön pihan suunnittelussa ja ylläpidossa kannattaa huomioida ja miksi ammattilaisen osaamisesta ja kokemuksesta on ehdottomasti hyötyä pihaprojekteissa. Laitetaan yhdessä piha kuntoon!

Ammattilainen osaa huomioida monet pihasuunnitteluun ja viherrakentamiseen vaikuttavat tekijät

Toimiva taloyhtiön tai kiinteistön piha vaatii paljon suunnittelua. Kaikki pihan toiminnallisuudet, kuten kulkuväylät, huolto-, jäte- ja pyöräkatokset, pyykinkuivauspisteet ja monet muut tarpeelliset ja arkea helpottavat toiminnot, kannattaa suunnitella huolella jo ennen kuin kaivinkone koskee pihan pintaan.

Käytettävyyden ohella pihasuunnittelussa on muistettava turvallisuusnäkökulma. Tontilta pois käännyttäessä ei saa olla näköesteitä, pihan korkeuserot on mahdollisesti huomioitava portailla ja luiskilla sekä niiden kaiteilla tai aidoilla, leikkipaikkaa ei kannata sijoittaa vilkkaimman kulkureitin varrella – ja niin edelleen.

Myös viherrakentamisen osalta huomioitavia asioita riittää: Suomen vaativa ilmasto ja maaperän laatu, ilmansuunnat, valon, varjon ja vuodenaikojen vaihtelut, kasvualustojen syvyydet, pihan korkeuserot ja niin edelleen. Pihasuunnittelu on haastavaa, ja siksi ammattilaisten kokemuksesta on hyötyä.

Lähtökohta piha-alueen suunnittelulle ovat tietenkin kiinteistön käyttäjät tai taloyhtiön asukkaat toiveineen ja tarpeineen. Asuntojen keskikoko, asukaskunta, asukkaiden ikärakenne ja kiinteistön käyttötarkoitus vaikuttavat siihen, millaisia tarpeita kiinteistölle on. Olisiko pihalla käyttöä leikkipaikalle tai pelikentälle, entä oleskelualueelle tai terassille?

Turvallisuuden, käytettävyyden ja viihtyisyyden yhdistäminen voi olla melkoinen palapeli, mutta asiantunteva pihasuunnittelija osaa huomioida pienetkin yksityiskohdat ja räätälöidä pihan juuri asukkaiden tai kiinteistön käyttäjien tarpeisiin vastaavaksi.

Ammattilaisen toteuttama piha on helppohoitoinen

Hyvä pihasuunnitelma huomioi myös rakenteiden ja kasvien jatkohoidon. Moni taloyhtiö toivoo pihaltaan helppohoitoisuutta, ja hyvä suunnittelu todella helpottaa pihan hoitoa. Helppohoitoisuutta tavoitellessa tärkeintä on sijoittaa kasvit oikeille paikoille: toiset valoon ja toiset varjoon, jotkut rinteeseen, toiset kuiville paikoille, eräät kulkuväylien läheisyyteen ja niin edelleen.

Olennaista on myös hyvä ja puhdas kasvualusta, laadukkaat taimet sekä sopivien kasvien valinta – esimerkiksi perennat vaativat enemmän hoitoa kuin puut ja pensaat. Pihakasveja valitessa tuleekin kiinnittää huomiota kasvien vaatimiin olosuhteisiin ja hoidon tarpeeseen, ja siksi myös kasvivalinnoissa on hyvä konsultoida ammattilaista.

Hyvästä suunnittelusta huolimatta kannattaa muistaa, että kasvit ovat elävää materiaalia, ja voidakseen hyvin ne tarvitsevat säännöllistä hoitoa. Myös kovat pinnat, kuten kiveykset ja kivituhka-alueet, kaipaavat säännöllisiä hoitotoimenpiteitä pysyäkseen hyväkuntoisina pitkään. Hoidettu piha lisää turvallisuutta, sillä ylisuuriksi kasvaneista puista ja pensaista voi tulla vaarallisia näkymäesteitä.

Viherviisikko tarjoaa myös pihojen hoitoa ja ylläpitoa taloyhtiöille ja kiinteistöille. Hoitokäynteihin kuuluu kivipihojen puhdistusta, rikkakasvien kitkentää ja pensaiden ja puiden leikkausta. Usein 3–6 pihakäyntiä kasvukauden aikana riittää. Ammattilaiset tekevät työvaiheet oikeassa aikataulussa ja kasvilajien vaatimukset huomioiden.

Viherviisikon ammattilainen leikkaamassa pensasta

Hyvin tehty ja hoidettu piha nostaa kiinteistön arvoa ja asumismukavuutta

Erilaiset ja hyvin hoidetut kasvit ja istutukset luovat toivottua tunnelmaa, lisäävät kiinteistön viihtyisyyttä ja antavat siitä positiivisen ensivaikutelman. Eikä ihme, sillä viestiväthän taloyhtiön ulkonäkö ja piha-alueet yhtiön motivaatiosta pitää talo kunnossa.

Ikääntyneen pihan uusimisella tai vaikka leikkipaikkojen rakentamisella voidaankin sekä nostaa taloyhtiön arvoa että houkutella taloon uusia asukkaita. Rakennusteollisuus.fi-sivustolta löytyvän arvion mukaan viihtyisä ja hyvin hoidettu piha nostaa asunto-osakkeen arvoa vähintään 2–4 %! Ammattilaisen palkkaamiselle on siis hyvät perusteet.

Eikä koko pihaa välttämättä tarvitse uusia kerralla, vaan pihan yleisilmettä voidaan kohentaa monin tavoin. Joskus pihan piristämiseksi riittää olemassa olevan kasvillisuuden hoito sekä lisä- ja paikkausistutukset. Vanhaa pihaa voidaan uudistaa myös ilman mittatarkkoja suunnitelmia, esimerkiksi kevyellä pihasuunnitelmalla.

Tilaa viherrakentaminen ja pihan hoito yhdestä paikasta

Kaipaatko apua taloyhtiöpihasi suunnitteluun tai muihin viherratkaisuihin? Viherviisikko on yksi pääkaupunkiseudun suurimmista puutarha- ja vihersisustusalan toimijoista. Me Viherviisikolla teemme kaikkea pihan suunnittelusta viherrakentamiseen, raivaukseen ja ylläpitoon sekä viheralueiden, puiden ja kausikukkien hoitoon. Meiltä saat kaikki pihan palvelut yli 25 vuoden kokemuksella.

Ota yhteyttä, niin laitetaan pihasi kuntoon!

Lue myös: Miten pihanrakennusprojekti etenee?

Aiheesta lisää

Aiheeseen sopivat työnäytteet