Lauttasaaren veneilijöiden uusitusta pihasta tuli upea

Pihan perusparannuksessa voidaan rakentaa uusia oleskelualueita ja istutuksia, korjata maan pintaa ja kulkuväyliä sekä tehdä ympäristöstä entistä toimivampi ja viihtyisämpi. Lue, miten Viherviisikko taikoi Lauttasaaren veneilijöiden viehättävän satamapaikan uuteen uskoon!

Kolmen vuosikymmenen takainen piha-alue kaipasi piristystä

Lauttasaaren veneilijät ry on Helsingin Lauttasaaressa toimiva yhdistys, joka tarjoaa sataman ja muita palveluita retkiveneilijöille, kalastajille ja mökkimatkoja veneillä kulkeville jäsenilleen. Veneilijöiden satama ja vuonna 1990 valmistunut kerhorakennus grillikatoksineen sijaitsevat Lauttasaaren pohjoispuolella Lemislahdessa.

Keväällä 2021 piharakenteet kerhotilan ympärillä olivat edelleen samassa tilassa kuin 90-luvun alkupuolella – tai kenties aikaa myöten huonommassakin. Muun muassa maanpinnat olivat painuneet kasaan niin, että kaadot olivat väärinpäin, ja esimerkiksi parkkipaikkajärjestelyt kaipasivat kipeästi päivitystä. Edessä oli piha-alueen perusparannusurakka.

Perusparannusurakan toteuttaja valittiin tarjouskilpailun perusteella.

”Saimme paljon ja monenlaisia tarjouksia. Viherviisikko erottui joukosta kaikista ammattitaitoisimmalla ehdotuksella. He perehtyivät kohteeseemme tarkasti ja tekivät todella hyvän hintaeritellyn tarjouksen aikatauluineen”, Lauttasaaren veneilijöiden varapuheenjohtaja ja kerhotalon isännöitsijä Jussi Sippola kertoo.

Remontin pohjana toimi veneilijöiden pari vuotta aiemmin teettämä pihasuunnitelma, joka tosin ei ollut sellaisenaan kovin toteutuskelpoinen. Suunnitelmaa muokattiinkin reippaasti Lauttasaaren veneilijöiden toiveiden ja projektissa työnjohtajana toimineen Viherviisikon Jarmo Kuosmasen ehdotusten pohjalta. Aiemmasta suunnitelmasta jäljelle jäi lähinnä idea terassista ja kasveista.

”Pääsimme vaikuttamaan lopputulokseen paljon, mikä oli todella mieluisaa. Viherviisikko kuunteli toiveitamme”, Sippola sanoo.

Kerhorakennus, jonka edessä terassialue istutuksineen
Lauttasaaren veneilijöiden kaunis kerhorakennus ja uusittu piha-alue

Maan mylläystä, istutuksia ja uusi terassi

Perusparannusurakassa Lauttasaaren veneilijöiden pihaa myllättiin monelta osin: pihan pintaa muokattiin ja maata siirrettiin, pihakivetystä ja sadevesijärjestelmää uusittiin ja pihalle rakennettiin kokonaan uusi tukimuuri, terassi ja istutukset.

Veneilijöiden kerhorakennusta reunustavat laatoitukset kunnostettiin, ja samalla korjattiin maanpinnan kaatoja. Myös roskakatosta ympäröivää kivetystä kohennettiin ja laajennettiin. Rakennuksen pohjoispäädyn ja parkkialueen väliin taas asennettiin muurit Rustikko-muurikivestä.

Jo olemassa oleva grillikatos siirrettiin väliaikaisesti pois paikaltaan, jotta sen pohja saatiin tasattua ja sepelöityä, ja tasauksen jälkeen ympärille rakennettiin noin 50-neliöinen komposiittilautainen terassi. Uuden ja entistä viihtyisämmän grilli- ja oleskelualueen kruunaavat tuoreet, heittokivikaistoin rajatut istutusalueet.

Maan tasauksesta jääneistä maamassoista rakennettiin vallit, jotka eristävät nyt terassialueen veneiden telakointipisteiltä. Vallien päällykset saivat ylleen istutuksia: viiruhelpiä ja lännenhirssiä. Myös vanha tervaleppä sai seurakseen kaksi uutta tervaleppää, ja muualle piha-alueelle istutettiin kartiomarjakuusia, kääpiömarjakuusia, vuorimäntyjä ja tuivioita.

”Perusparannusurakka eteni varsin sujuvasti, mitään merkittäviä haasteita tai takapakkeja ei tullut vastaan! Alussa tehty maanpinnan tasaus vei melko paljon työaikaa, mutta suurin osa maamassoista saatiin mukavasti hyödynnettyä tontin muissa töissä”, Viherviisikon Kuosmanen toteaa.

Grillikatos, terassi ja istutuksia
Uusi terassi grillikatoksineen ja istutuksineen

Yhteistyö jatkuu pihan hoidolla – ”fiilis on todella hyvä”

Lauttasaaren veneilijät ovat tyytyväisiä kunnostettuun pihaansa, joka on nyt todella hieno, sekä hyvin sujuneeseen projektiin.

”Fiilis on todella hyvä. Viherviisikolta löytyi kaikkea, mitä tarvitsimme, ja työ sujui aikataulussa ja tarjouksen mukaan. Kun projektin edetessä halusimme muuttaa muutamia asioita alkuperäisestä tarjouksesta, oli neuvottelu muutosten hinnasta ja työmäärästä hyvin helppoa. Kaiken kaikkiaan vuorovaikutus oli koko projektin ajan erittäin avointa”, Sippola kertoo.

”Jopa urakan edetessä ilmenneet lisätyötarpeet – kaapeliojan kaivuun ja uusien suppilokaivojen asentamisen sadevesiränneihin – Viherviisikko toteutti alkuperäisen aikataulun puitteissa.”

”Erityinen kiitos projektin työntekijöille: erittäin kohteliasta ja hyvin käyttäytyvää porukkaa! Paikat pysyivät siisteinä ja järjestyksessä koko työmaa-ajan, ja itse työnjälki on kiitettävällä tasolla. Ei niin mitään negatiivista sanottavaa koko projektista”, Sippola summaa.

Kesällä 2022 Lauttasaaren veneilijät nauttivat uusitusta ympäristöstään, ja Viherviisikon ja veneilijöiden yhteistyö taas jatkuu ainakin tontilta löytyvien puiden hoidon merkeissä.

Kaipaavatko sinunkin yrityksesi ulkotilat viherrakentamista tai pihan ylläpitoa? Ota yhteyttä milloin vain, me autamme mielellämme!

Yläperspektiivistä otettu kuva terassialueesta

Aiheesta lisää

Aiheeseen sopivat työnäytteet