Vihersisustus ja työhyvinvointi – näin kasvit parantavat työympäristöänne

Vihersisustus ei ole pelkästään sisustuselementti, vaan sillä on merkittävä vaikutus työhyvinvointiin. Kasvit parantavat työtilojen ilmanlaatua, vähentävät stressiä ja lisäävät keskittymiskykyä.

Vihersisustus on enemmän kuin kauniita viherkasveja toimiston nurkassa. Se on toimiva tapa parantaa työhyvinvointia, lisätä tuottavuutta ja luoda viihtyisä työympäristö. Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että vihersisustus voi merkittävästi vaikuttaa työntekijöiden fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Tämä artikkeli pureutuu vihersisustamisen moniin hyötyihin ja antaa vinkkejä siihen, miten vihersisustus voidaan toteuttaa yrityksesenne tiloissa.

Vihersisustuksen hyödyt työhyvinvoinnille

Kasvien tuominen työpaikalle ei ole vain esteettinen valinta – sillä on todellisia vaikutuksia työntekijöiden terveyteen ja työhyvinvointiin. Vihersisustus voi parantaa työtilan ilmanlaatua, vähentää stressiä ja lisätä työn mielekkyyttä. Seuraavassa käsittelemme vihersisustuksen tärkeimpiä hyötyjä:

  1. Ilmanlaadun parantaminen
    Vihersisustus voi parantaa ilmanlaatua työtiloissa. Useat kasvit, kuten anopinkieli, kultaköynnös ja kumipuu, toimivat luonnollisina ilmanpuhdistimina, jotka poistavat ilmasta haitallisia aineita, kuten formaldehydiä ja bentseeniä. NASA Clean Air Study -tutkimuksessa havaittiin, että tietyt kasvit voivat parantaa sisäilman laatua merkittävästi, mikä vähentää väsymystä, päänsärkyä ja muita huonon ilmanlaadun aiheuttamia oireita.
  2. Stressin vähentäminen ja työn mielekkyyden lisääminen
    Työympäristön vihersisustus voi merkittävästi vähentää stressitasoja. Tutkimus (Raanaas, K. et al., 2010) osoitti, että viherkasvit työpaikalla auttavat alentamaan stressitasoja ja parantamaan työntekijöiden mielialaa. Luonnonelementtien, kuten kasvien, läsnäolo työtiloissa edistää rauhallisuutta ja voi vähentää sykettä ja verenpainetta kiireisessäkin ympäristössä. Tämä tekee työstä miellyttävämpää ja voi lisätä työn mielekkyyden kokemusta.
  3. Keskittymiskyvyn ja tuottavuuden lisääminen
    Vihersisustus ei vaikuta vain työntekijöiden viihtyvyyteen, vaan se voi myös parantaa työn tuottavuutta. Exeterin yliopiston tutkimus (Marteau, T. et al., 2014) osoitti, että vihreä työympäristö voi parantaa keskittymiskykyä jopa 15 % ja nostaa koettua tuottavuutta 20 %. Vihreät kasvit toimivat visuaalisena rauhoittajana, mikä vähentää visuaalista kuormitusta ja auttaa työntekijöitä keskittymään paremmin tehtäviinsä.
  4. Viihtyisyyden ja yhteishengen parantaminen
    Kun toimistotilat ovat viihtyisiä ja houkuttelevia, työntekijät viihtyvät paremmin työpaikalla ja ovat motivoituneempia osallistumaan työyhteisön toimintaan. Viihtyisä ympäristö voi vähentää henkilöstön vaihtuvuutta ja vahvistaa yrityksen mainetta haluttuna työpaikkana. Vihersisustuksella voidaan myös viestiä yrityksen arvoista ja panostuksesta työntekijöiden hyvinvointiin.

Kuinka toteuttaa vihersisustus työpaikalla?

Jotta vihersisustus parantaa työhyvinvointia parhaalla mahdollisella tavalla, sen suunnittelu on tehtävä huolellisesti. Oikeiden kasvien valinta ja niiden sijoittelu ovat keskeisiä tekijöitä onnistuneessa vihersisustuksessa. Tässä muutamia vinkkejä:

  1. Valitse oikeat kasvit valon mukaan
    Kasvien viihtyvyys riippuu paljon valon määrästä. Jos työtilassa on paljon luonnonvaloa, voit valita valoa rakastavia kasveja, kuten palmuja tai mehikasveja. Toisaalta varjoon paremmin soveltuvat kasvit, kuten anopinkieli ja peikonlehti, ovat hyviä valintoja tiloihin, joissa luonnonvaloa on vähemmän.
  2. Kestävyys ja helppohoitoisuus ovat avainasemassa
    Valitse kasveja, jotka eivät vaadi paljon hoitoa, jos kasvien hoitamiseen ei ole varattavissa paljon aikaa. Helppohoitoiset kasvit, kuten rönsylilja ja anopinkieli, ovat erinomaisia vaihtoehtoja vilkkaisiin toimistotiloihin. Viherviisikon asiantuntijat voivat myös tarjota säännöllistä kasvien hoitopalvelua, jotta työtilat pysyvät kauniina ja vehreinä.
  3. Hyödynnä kasveja tilanjakajina ja akustisina elementteinä
    Suuret ruukkukasvit ja viherseinät voivat toimia luonnollisina tilanjakajina avokonttoreissa, mikä auttaa luomaan selkeämpiä työalueita ja vähentämään häiriöitä. Kasvit voivat myös parantaa työtilojen akustiikkaa absorboimalla ääntä ja vähentämällä taustamelua.

Vihersisustuksen merkitys yrityksen brändille ja imagolle

Vihersisustus on myös osa yrityksen brändäystä. Yrityksen toimistotilat antavat usein ensivaikutelman vierailijoille, ja vihersisustus voi auttaa välittämään viestiä ympäristöystävällisyydestä ja työntekijöiden hyvinvoinnista. Viherviisikon tarjoamat ekologiset ratkaisut, kuten Ecopots-ruukut, jotka on valmistettu kierrätysmuovista, tukevat yrityksen kestävän kehityksen tavoitteita. Ekologinen vihersisustus voi tehdä yrityksestä houkuttelevamman sekä työnhakijoille että asiakkaille, jotka arvostavat ympäristövastuullisuutta.

Esimerkki onnistuneesta vihersisustuksesta – Cloud1toimitilat

Viherviisikko toteutti laajan vihersisustusprojektin Cloud1:n toimitiloihin, joissa vihersisustukseen panostettiin työhyvinvointia edistäen. Tilojen kasvit valittiin huolellisesti ja sijoiteltiin eri puolille toimistoa aina aulasta neuvotteluhuoneisiin. Kasveja käytettiin paitsi visuaalisina elementteinä, myös akustisina parannuksina. Cloud1:n henkilöstö arvosti toimiston vehreyttä ja koki sen parantavan työviihtyvyyttä.

Viherviisikko – vihersisustuksen asiantuntija yrityksellesi

Vihersisustus kannattaa toteuttaa kokeneen ammattilaisen avulla, jotta kasvit saadaan valittua ja sijoiteltua oikein. Viherviisikko on ollut alan edelläkävijä lähes 30 vuoden ajan, ja asiantuntijamme auttavat yritystäsi suunnittelemaan ja toteuttamaan toimivan ja näyttävän vihersisustuksen. Palveluihimme kuuluu kasvien valinnan ja asennuksen lisäksi säännöllinen hoito, joka takaa vihersisustuksen pitkän aikavälin hyödyt.

Yhteenveto

Vihersisustus on tehokas keino parantaa työhyvinvointia, lisätä viihtyvyyttä ja tukea työntekijöiden terveyttä. Hyvä vihersisustus tuo mukanaan puhtaampaa ilmaa, vähentää stressiä ja tukee työntekijöiden keskittymistä. Panostamalla vihersisustukseen yrityksesi voi parantaa työympäristöä ja luoda myönteistä imagoa, joka houkuttelee niin asiakkaita kuin työntekijöitäkin.

Aiheesta lisää

Aiheeseen sopivat työnäytteet