Lempäälä-talo on suuri kunnallisten palveluiden keskus
Lempäälä-talo on moderni kolmen rakennuksen kokonaisuus, joka pitää sisällään monia Lempäälän palveluita: muun muassa pääkirjaston, kuntosalin, seurakunnan toimintoja sekä toimistotiloja. Vuonna 2021 käyttöönotettu kunnallisten palveluiden keskus on kooltaan yli 20 000 neliömetriä.
Viherviisikon ja Lempäälä-talon yhteistyö käynnistyi talon suunnitteluvaiheessa. Sisustusarkkitehti oli kaavaillut Lempäälä-talon kirjastoon kahta mittavaa viherseinää, joiden toteutus tilattiin Viherviisikolta jo hyvissä ajoin ennen talon valmistumista. Viherseinien lisäksi lähes koko Lempäälä-talo sai ylleen vehreyttä Viherviisikon vihersisustuksesta, joka toteutettiin rakennusprojektin myöhemmässä vaiheessa.
Ekologiset viherseinät tehdään aina tilan ominaispiirteet huomioiden
Lempäälä-talon kirjaston viherseinät, joista toinen on jopa kymmenen neliömetrin kokoinen, toimivat eittämättä tilan katseenvangitsijoina ja tunnelmanluojina. Viherviisikon viherseinät voivat koostua niin elävistä kasveista, silkkikasveista kuin näiden yhdistelmästäkin. Lempäälä-talon viherseinät – samoin kuin muu vihersisustus – rakennettiin kokonaan elävistä kasveista.
”Kokosimme viherseinät alusta asti Lempäälä-taloa varten. Valitsimme kasvit niin, että saimme aikaan kiinnostavia sävyjä ja kuvioita. Erilaisia muotoja ja vihreän sävyjä käyttämällä loimme seiniin entistä enemmän elävyyttä”, Viherviisikon operatiivinen johtaja ja kohteen vihersisustaja Kenneth Björklöf kertoo.
”Valitsemme viherseinien kasvit yleensä siten, että tilan valaistus ja sinne tuleva luonnonvalo riittävät valaisemaan seinän ja tarjoamaan tarpeeksi valoa kasveille. Käytämme viherseinissä pääsääntöisesti mahdollisimman vähän allergisoivia kasveja, jotka puhdistavat sisäilmaa ja sopivat toimisto- ja julkitilojen vihersisustamiseen”, Kenneth jatkaa.
Lempäälä-talon viherseinät on toteutettu siten, että niille riittää normaali seinärakenne, eivätkä ne vaadi sähköä tai erillistä vesi- ja viemäröintiliitäntää. Viherseinät toimivat manuaalikastelulla, ja kasvit saavat veden kapillaari-ilmiöllä, imemällä sen itseensä säiliöstä. Ratkaisu on siis paitsi kaunis, myös ekologinen.
Muu vihersisustus suunniteltiin yhteistyössä arkkitehdin kanssa
Viherseinien lisäksi Lempäälä-talo sai somistuksekseen lattia- ja pöytäkasveja sekä pienempiä kasveja kaappien päälle. Kasveja tuli melkein jokaiseen Lempäälä-talon kolkkaan aina kirjastosta henkilökunnan tiloihin.
”Valitsimme kasveja kunkin tilan erityispiirteet mielessä pitäen. Huomioimme, mitkä kasvit menestyvät missäkin tilassa niin valo-olosuhteiden kuin tilan toiminnallisuuden kannalta. Esimerkiksi aula sai näyttävyyttä lyyraviikunoista ja muista suurehkoista isolehtisistä kasveista, kun taas toimistohenkilökunnan lokeroiden päällisiä elävöittävät pienet ruukkukasvit, kuten pullojukka”, Kenneth kuvaa.
”Arkkitehdin kanssa loimme yhteisen linjan ruukkujen väreille ja muodoille. Ruukkuihin haluttiin pyöreää muotokieltä ja väriteemaksi murretut valkoharmaat sävyt, joiden hillitty ilme sointuu rakennukseen ja miljööseen. Niinpä päädyimme istuttamaan kasvit Ecopotsin ekologisiin ja ajattomiin ruukkuihin.”
”Lempäälä-talon vihersisustusprojekti oli tilaajalle ikään kuin avaimet käteen -paketti, joka sisälsi kaiken suunnittelusta kasvien valintaan ja istutukseen sekä ruukkuihin, toimitukseen, kasvien ylläpitoon ja huoltoon”, Kenneth tiivistää.
Viherviisikon ylläpitosopimus varmistaa, että Lempäälä-talo vihertää pitkään
Lempäälä-talon vihersisustus syntyi tilaajan toiveiden, arkkitehdin näkemyksen ja Viherviisikon käytännön ymmärryksen yhdistelmästä. Työn pohjana toimivat rakennuskuvat, hyvä yhteistyö ja tarkentavat kysymykset.
”Yhteistyö niin arkkitehdin, rakennusliikkeen kuin tilaajankin kanssa toimi mielestäni todella hyvin. Projekti oli kiva ja lopputulos onnistunut. Lempäälä-talolta saadun palautteen perusteella myös he ovat tyytyväisiä sekä kasveihin että palveluun”, Kenneth kertoo.
”Vihersuunnittelu vaatii aina jonkin verran miettimistä: mikään kohde ei ole sellainen, että siihen kävisi tasan sama ratkaisu kuin johonkin toiseen. Mutta sehän juuri on työn suola. Ja toki työtä helpottaa pitkä kokemuksemme monista erilaisista suunnitteluprojekteista”, Kenneth sanoo.
Nyt Lempäälä-talo on ollut kuntalaisten käytössä lähes kahden vuoden ajan. Viherviisikko vastaa talon kasveista ja niiden huollosta kokonaisuudessaan. Huolellisen hoidon ansiosta kasvien loisto ei ole vain hetken huumaa, vaan vihersisustuksesta pääsee nauttimaan vuodesta toiseen.
”Ylläpitosopimus on ehdottomasti paras ratkaisu niin viherseinien kuin muidenkin kasvien hoitoon. Etenkin viherseinät ovat yleensä isoja investointeja, joten niiden asiantunteva huolto on hyvä tilata ammattilaisilta. Näin varmistat, että saat rahoille vastinetta pitkään ja että asiakkaat pääsevät nauttimaan tilan jatkuvasta vihreydestä”, Kenneth päättää.
Kaipaako sinunkin julkitilasi tai toimistosi vihersisustusta tai kasvien huoltoa? Ota yhteyttä milloin vain, me autamme mielellämme!