Taloyhtiön pihasuunnitelma – miten luodaan kaunis, turvallinen ja helppohoitoinen piha?

Onnistunut taloyhtiöpiha syntyy monen palikan yhteensovittamisesta. Roolinsa on niin tilaajan toiveilla ja kohteen tonttikartalla kuin pihan varjoilla, korkeuseroilla, maaperän ominaisuuksilla ja Suomen vaativalla ilmastollakin. Huolellinen suunnittelu on avain kauniin, turvallisen ja helppohoitoisen pihan laatimiseen, mutta lopputuloksen kannalta tärkeää on myös säännöllinen hoito ja ylläpito.

Trendikäs piha on kaunis ja huoleton

Pihatrendit ovat nyt laiskojen pihanhoitajien puolella: pinnalla on helppohoitoinen piha, ja sitä myös taloyhtiöihin toivotaan. Myös hyötykasvit ja viljelylaatikot ovat suuressa suosiossa, ja yrttejä, ruohosipulia, erilaisia salaatteja ja muita lempikasveja on helppo istuttaa taloyhtiön pihaankin. Yhtä helppoa tosin on unohtaa niiden hoito… Viljelyharrastus vaatii siis jonkin verran viitseliäisyyttä, mutta palkitsee vaivan!

Kauneutta pihaan saadaan valitsemalla eri aikaan kukkivia kasveja: esimerkiksi keväällä kukoistava onnenpensas, toukokuussa kukkaryppäillään ilahduttava kirsikkapuu, heinäkuun alussa kukkiva jasmike ja aina pakkasiin asti kukkansa säilyttävä hortensia. Eikä joukosta kannata unohtaa ikivihreitä kasveja, kuten ympäri vuoden vihertäviä havupuita ja -pensaita pilarikatajaa ja pallotuijaa.

Parhaimminkaan rakennettu piha ei kuitenkaan pysy kauniina itsestään, vaan myös hyvin suunniteltu piha-alue vaatii säännöllistä ja asiantuntevaa hoitoa. Me tulemme mielellämme katsomaan, millaisesta pihan ylläpidosta teidän taloyhtiönne hyötyisi.

Taloyhtiön pihan puita ja pensaita

Miten taloyhtiön pihasta saadaan helppohoitoinen ja turvallinen?

Helppohoitoisuutta tavoitellessa tärkeintä on sijoittaa kasvit oikeille paikoille: toiset valoon ja toiset varjoon, jotkut rinteeseen, toiset kuiville paikoille, eräät kulkuväylien läheisyyteen ja niin edelleen. Olennaisia ovat myös hyvä ja puhdas kasvualusta, laadukkaat taimet sekä sopivien kasvien valinta – esimerkiksi perennat vaativat enemmän hoitoa kuin puut ja pensaat.

Taloyhtiön pihan turvallisuus syntyy sekin monen asian summana. Kulkureittien risteilyn ja näkyvyyden huomioiminen on tärkeää, ja esimerkiksi tontilta pois käännyttäessä ei saa olla näköesteitä. Korkeuserot taas vaikuttavat siihen, tarvitaanko pihalle portaita tai luiskia ja niille aitoja tai kaiteita.

Leikkipaikkaa ei kannata sijoittaa vilkkaimman kulkureitin varrelle, tai ainakin se pitää siinä tapauksessa aidata tai ympäröidä kasvillisuudella – mutta kuitenkin niin, etteivät reunat peitä lapsia näkyviltä. Turvallisuuden ja helppohoitoisuuden yhdistäminen voi olla melkoinen palapeli, mutta asiantunteva pihasuunnittelija osaa huomioida monet pienetkin yksityiskohdat.

Kevyempi pihasuunnitelma palvelee erityisesti vanhoja taloyhtiöitä

Viherviisikon palveluvalikoimaan ei kuulu niin sanottua virallista pihasuunnitelmaa 3D-mallinnoksineen, vaan luotamme sen kevyempään sisarukseen. Tämä suuntaa antava suunnitelma voi sisältää esimerkiksi raportointia, vanhan pihan kartoitusta ja käsivaraisen luonnoksen pihaan ehdotetuista uudistuksista. Käsivarainen luonnos on yleensä yläperspektiivistä ja mittakaavassa tehty, eri värisillä kynillä piirretty kuva, jossa kerrotaan muun muassa, mikä kasvi tai kasviryhmä mihinkin pihanosaan tulee.

Tällainen astetta kepeämpi pihasuunnitelma täyttää usein loistavasti vanhojen taloyhtiöiden tarpeet, joissa koko tannerta ei ole syytä myllätä uuteen uskoon, vaan toiveena on jonkin nurkan tai vaikkapa keskipihan uudistaminen. Uusille pihoille taas mittatarkka, tietokoneella tehtävä ja mallinnettava suunnitelma voi olla hyvä lähtöpiste.

Suunnitelman pohjalta pihaa voidaan työstää myös osissa: esimerkiksi tänä vuonna parkki- ja leikkipaikan uusiminen, ensi vuona oleskelu- ja nurmialueen kunnostaminen. Tutustu viherrakentamisen palveluihimme tai pyydä meidät konsultointikäynnille, niin mietitään yhdessä, millaista viherrakentamista teidän taloyhtiöpihanne kaipaa.

Lähikuva taloyhtiön pihan kukista

Tilaa koko paketti pihan suunnittelusta hoitoon yhdestä paikasta

Me Viherviisikolla teemme kaikkea pihan suunnittelusta viherrakentamiseen, raivaukseen ja ylläpitoon sekä viheralueiden, puiden ja kausikukkien hoitoon. Meiltä saat kaikki pihan palvelut jo 25 vuoden kokemuksella. Vaikka hoidamme säännöllisesti yli kolmeasataa pihakohdetta pääkaupunkiseudulla, pystymme reagoimaan ongelmiin nopeasti. Esimerkiksi kaatuneet puut eivät kauaa pihalla makaa!

Asiakkaana hyödyt, kun saat pihan palvelut yhdestä paikasta. Kun pihaa ylläpitää sama yritys, joka sen on tehnyt tai uusinut, menee hoito varmimmin kohdilleen. Hyvän dokumentaation ja sitoutuneiden puutarhuriemme voimin pystymme seuraamaan ja raportoimaan, mistä on lähdetty liikkeelle ja millaisiin vihreisiin keitaisiin tunnollinen hoito on kuljettanut.

Kaipaatko apua taloyhtiöpihanne suunnitteluun tai muihin sisä- tai ulkotilojen viherratkaisuihin? Ota yhteyttä, me palvelemme mielellämme!

Aiheesta lisää

Aiheeseen sopivat työnäytteet