Pensaiden leikkaus syksyllä

Syksy on pensaiden leikkausten aikaa. Katso vinkkimme kotipuutarhurille tai tilaa meidät leikkaamaan yrityksenne pensaat.

Syksy tekee tuloaan, joten on aika napata oksasakset käteen ja suunnata pensaidenleikkaushommiin. Syksyinen pensaiden leikkaus on tärkeä askel puutarhan hoidossa. Säännöllisesti leikatut puut ja pensaat antavat huolitellun vaikutelman koko kiinteistöstä, ja lisäksi huolenpitoa tarvitaan pensaiden terveyden ja ulkonäön säilyttämiseksi talven yli.

Mitä pensaita syksyllä sitten kannattaa leikata ja miksi? Mitä tulee ottaa huomioon, jotta leikatut pensaat pystyvät keskittämään voimavaransa uuden kasvun edistämiseen keväällä? Lue vinkit pensaiden leikkaukseen ja tutustu syksyn pihanhoitoon!

Taloyhtiöille, kiinteistöille ja yrityksille tarjoamme pensaiden leikkauspalvelua ja pihojen hoitoa avaimet käteen palveluna!

Mitä pensaita syksyllä kannattaa leikata?

Syksyllä voi leikata kaikkia puuvartisia pensaita. Alkava syksy on otollista leikkausaikaa puille ja pensaille, jotka ovat kesällä päässeet kasvamaan kauniisiin mittoihinsa. Kun kesän kasvukausi on ohi, kasvit on helppo leikata muodoltaan ja kooltaan sopivaksi. Esimerkiksi pensasaidat säilyttävät syysleikkauksen jäljiltä muotonsa loistavasti aina kevääseen saakka.

Mikä on paras ajankohta pensaiden leikkaukselle?

Pensaiden leikkausaika alkaa syyskuun puolivälin tienoilla ja jatkuu aina pakkasiin saakka. Syysleikkausten aloitusajankohtaan vaikuttaa kuitenkin syksyn eteneminen ja kasvien tuleentuminen. Kun syysväriä ilmestyy lehtiin, leikkaukset voi hyvin aloittaa.

Myöhään syksyllä kukkivat pensaat, kuten hanhikit ja hortensiat kannattaa leikata vasta, kun lehtiä ei enää ole, jotta kukista voi nauttia mahdollisimman pitkään.

Entä sitten paras sääolosuhde pensaiden leikkauksen suorittamiseen? Tosi puutarhurille ei säällä ole väliä! Toki aina on mukavampaa tehdä pihatöitä kuivassa ja puolipilvisessä säässä, mutta odottavat ne kasvit ulkona hoitajaansa sateellakin.

Miksi pensaiden leikkaaminen on tärkeää?

Säännöllisellä pensaiden leikkauksella parannetaan kasvin ulkonäköä ja kuntoa. Syksyllä leikatut pensaat aloittavat kasvunsa keväällä heti säiden lämmettyä ja roudan sulettua. Pensaiden alasleikkauksia tarvitaan säännöllisin väliajoin, jotta kasvien elinvoima säilyy. Usein alasleikattavissa pensaissa on lehtiä vain versojen päissä ja pensaat ovat keskeltä kaljuja. Alasleikkaukset auttavat kasveja haaroittumaan alhaalta asti, eikä pensaiden sisäosiin synny kuivaa kasvustoa moniin vuosiin. Leikkaukset auttavat pensaita myös kukkimaan paremmin.

Panosta pensaiden leikkaamisessa hyviin työkaluihin

Pensaiden leikkaamisessa tärkeintä on hyvät työkalut, jotta työ sujuu helposti ja voimaa ei tarvitse käyttää liikaa. Oksasaksien tulee olla terävät, raivaussahan terien pitää olla terävät ja leikkuujäljen tulee olla sileä. Jos oksiin jää rosoisia pintoja, kasvitaudit pääsevät versojen sisään ja jälki on epäsiistiä. Juuri syksyn ja talven kosteudessa sienitaudit iskevät leikkuupintoihin kevään kuivempia säitä helpommin.

Keskity ergonomiaan

Työn ergonomiaan kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti, jos leikattavia pensaita on paljon. Panosta hyviin varusteisiin, äläkä saksi pensaita aamusta iltaan selkä vääränä. Saksia tai leikkuria on hyvä pitää lantion tai rinnan korkeudella, jotta selkä tai hartiat eivät väsyisi. Korkeita pensaita tai puita leikatessa apua saa tikkaista käsivoimien säästämiseksi.

Muista käsitellä leikkuujäte

Kestävän kehityksen mukaisesti leikkuujätteen voi silputa katteeksi pensasalustoille tai kuljettaa kierrätykseen. Alasleikkauksen jälkeen kasvualusta on hyvä puhdistaa rikkakasveista ja kuorikatetta kannattaa levittää alustoille noin 7 cm kerros.

Pihanhoidon uudet trendit

Pihanhoidossa panostetaan entistä enemmän luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen. Esimerkiksi turhien toimenpiteiden tekeminen, jätteiden kierrätys ja torjunta-aineiden käyttö ovat vähenemässä pihanhoidossa. Ekologisuuden trendi näkyy esimerkiksi siinä, että muutaman eri kasvin sijaan suositaan useita eri lajeja ja kasveja pihalle istutettavaksi. Monimuotoisuus auttaa pihaa kestämään eri sääolosuhteita ja torjumaan kasvitauteja paremmin.

Turhien toimenpiteiden vähentäminen näkyy hoitamattomien kohtien sekä esimerkiksi leikkuujätteen sallimisessa, ja luonnollisten kasvien annetaan esiintyä osana tarkoin suunniteltua pihaa. Vaikka pihanhoidon rennompi lähestymistapa on osa kestävää kehitystä, ei pihanhoidon ylläpitotoimista tule luopua kokonaan. Turvallinen, siisti ja säännöllisesti ylläpidetty piha pienentää huoltokustannuksia sekä tukee kiinteistössä viihtymistä!

Pensaan leikkaus koneellisesti_viherviisikko_pensaiden leikkaus
Isot pensaat saamme kätevästi leikattu koneellisesti.

Kaikki yritysten pihanhoidon ja viherrakentamisen palvelut meiltä!

Pihojen kunnostus tulevalle vuodelle alkaa nyt! Pihan viihtyvyys voidaan maksimoida laadukkaalla viherrakentamisella ja pihanhoidolla. Tarjoamme asiantuntevat ja räätälöidyt pihanhoidon palvelut kaikenkokoisille kiinteistöille aina toimitiloista taloyhtiöihin. Saat meiltä suunnittelu-, rakentamis- ja ylläpitopalvelut kaikenlaisiin viheralan tarpeisiin.

Aiheesta lisää

Aiheeseen sopivat työnäytteet