Halaa puuta – arvosta lähiympäristöäsi.

Puunhalausviikolla halutaan tuoda esille kuinka tärkeä viherympäristö on niin kaupungissa kuin maaseudullakin.

Puunhalausviikkoa vietetään 20.-28.8. Puunhalausviikon tarkoituksena on osoittaa, että arvostamme ympäristömme monipuolisia viheralueita, kuten metsiä, puistoja ja luontopolkuja.

Puut vaikuttavat ympäristöömme monin tavoin, ne tuovat kaupunkiin vihreyttä ja viihtyisyyttä. Niillä on myös monia ympäristöön positiivisesti vaikuttavia ominaisuuksia.

Puut vaimentavat melua lehvästönsä avulla, ja kaupungeissa tällä on suuri merkitys viihtyvyyden kannalta. Lehtipuut ovat tehokkaampia melun vaimentajia kuin havupuut, mutta ne pudottavat lehtensä talvisin. Paras tapa melun vaimentamiseen onkin yhdistellä sekä lehti- ja havupuita että pensaita.

Puut parantavat ilmanlaatua sitomalla pölyä ja ilmansaasteita. Ne myös sitovat hiilidioksia ja tuottavat ilmaan happea.

Puut suojaavat UV-säteilyltä ja luovat suojaavan varjon. Ne myös viilentävät ympärillä olevaa ilmaa haihduttamalla vettä lehvästöstään.

Puut auttavat hulevesien hallinnassa luonnonmukaisesti, pitämällä juuristoillaan maan kuohkeana, jolloin sadevedet pääsevät imeytymään maaperään nopeammin.

Puilla ja luonnolla on positiivisia vaikutuksia terveyteen, sekä keholle että mielenterveydelle. Tutkimukset osoittavat, että luonnossa verenpaine ja sydämen syke sekä lihasten jännitys laskevat. Luonnossa liikkuminen on myös parasta vihreää hyötyliikuntaa sekä aikuisille että lapsille.

Viherviisikkolaisia puita halaamassa.

 

Ohjeet puunhalausviikkoon osallistumiseen

Etsi lähiympäristöstäsi puu, josta pidät. Se voi olla itsessään kaunis, tehdä vehreydellään paikasta viihtyisämmän, se voi olla pieni tai suuri, vanha tai nuori, kuten halaajansakin. Puita voi halata kaupungissa, maalla tai metsässä, joko yksin, kaverin kanssa tai isommallakin porukalla. Ajankohdan voi jokainen päättää itse. Puita voi halata esimerkiksi juoksulenkillä, sieniretkellä tai kiireisen työpäivän päätteeksi.

Jaa kokemuksesi somessa tunnisteella #puunhalausviikko

Jaa oma puunhalauskuvasi ja kokemuksesi sosiaalisessa mediassa käyttämällä tunnistetta #puunhalausviikko. Tunnisteella löydät myös muiden ottamat halauskuvat Instagramista ja Twitteristä. Seuraa myös puunhalausviikon omaa Instagram-tiliä @puunhalausviikko.

Instagram: #puunhalausviikko @puunhalausviikko
Twitter: #puunhalausviikko

Katso lisää tietoa puista ja puiden hyödyistä sekä puunhalaus viikosta: https://www.vyl.fi/alan-kehittaminen/teemavuodet-ja-kampanjat/puunhalausviikko/

Aiheesta lisää

Aiheeseen sopivat työnäytteet