Kauppakeskus Forum

Vihreää ilmettä hillityn tyylikkäästi

Kauppakeskus Forum on Helsingin keskustassa sijaitseva kauppakeskus, joka jo vuodesta 1985 on toiminut helsinkiläisten vilkkaana kohtaamispaikkana. Vuonna 2016 ja 2017 pohjoismainen kauppakeskusyhdistys NSCS palkitsi kauppakeskuksen Pohjoismaiden parhaana kauppakeskuksena.

Kauppakeskus on hiljattain uudistanut ilmettään, ja uutta raikasta sisustusta tukemaan toivottiin erilaisia viherkasveja. Vihersisustus lähti liikkeelle asiakkaan alustavan suunnitelman kautta, jonka kävimme yhdessä läpi hakien parhaat ideat aina istutuksista ruukkujen sijoitteluun. Istutuksia toteutimme ulko- ja sisätiloihin.

Eri kerroksiin laitettiin muutamien ruukkujen istutusryhmiä. Ryhmiin valittiin hillityn tyylikkäät ja selkeälinjaiset ruukut, jotka mukailevat kauppakeskuksen ilmettä. Istutuksissa hyödynnettiin myös kauppakeskuksessa olemassa olevia Eero Aarnion suunnittelemia suuria ruukkuja. Vaikka ruukkujen värimaailma on hillitty, ovat istutusryhmät mielenkiintoisia ja monimuotoisia ruukkujen erilaisen muotokielen ja kasvivalintojen ansiosta. Sisätiloihin kasveiksi valittiin muun muassa kentiapalmu, kultaköynnös ja traakkipuu.

Kauppakeskuksen vilkkaan kävijämäärän takia turvallisuus oli tärkeä tekijä kasvien ja ruukkujen valinnassa. Siksi ruukut sijoiteltiin niin, etteivät ne tuki kulkureittejä. Lisäksi istutuksien painotuksissa kiinnitettiin huomiota siihen, etteivät ne pääse kaatumaan helposti.

Kauppakeskuksen Yrjönkäytävällä on vanha viherallas, jonka taakse on asennettu ristikko köynnöskasveja varten. Viheraltaaseen toteutimme istutuksen erilaisilla viherkasveilla. Köynnöskasvin kasvaessa siitä muodostuu näyttävä viherseinä, joka elävöittää käytävää. Tilan vihreyttä jatkettiin muutamalla ruukkuistutuksella, jotka samalla toimivat tilanjakajina.

Kauppakeskuksen ulkotiloihin valittiin ikivihreitä kasveja, joiden juurelle istutettiin kausikukkapalvelun mukaan vaihtuvia kasveja. Ulkotilojen suurimmat kasvit ovat lähes kolmen metrin korkuisia, näyttäviä puita. Kukontorilla sijaitsevat puut vaihdetaan kesäsesongin alkaessa lehtipuihin ja syksyllä niiden tilalle istutetaan havupuut – näin kasvi-istutukset seuraavat vuodenaikojen vaihtumista.

Jotta kasvit säilyisivät vehreinä ja hyvinvoivina, solmittiin kauppakeskuksen kanssa viherkasvien huoltosopimus. Näin varmistetaan, että kasvien hyödyistä päästää nauttimaan jatkossakin helposti ja vaivattomasti.

Projektin tiedot

Asiakas:
Kauppakeskus Forum

Missä:
Helsinki, Mannerheimintie 14–20

Haaste:
Kauppakeskuksen ilmettä haluttiin raikastaa viherkasveilla. Istutusten toivottiin mukailevan kauppakeskuksen uutta vaaleaa ilmettä. Lisäksi turvallisuuteen piti kiinnittää huomiota.

Ratkaisu:
Istutuksissa huomioitiin kauppakeskuksen kulkureitit ja kasvit istutettiin niin, etteivät ne pääse kaatumaan. Ruukkuihin valittiin hillittyjä muotoja ja sävyjä, jotka sopivat kauppakeskuksen ilmeeseen ja antavat kasveille tilaa loistaa.

Ota yhteyttä ja kerron lisää

Kenneth Björklöf
Operatiivinen johtaja
0400 355 800
kenneth.bjorklof@viherviisikko.fi

Kenneth Björklöf